Bude vánoční cukroví 2016 chutnat po másle?

Stalo se už někdy, aby před vánocemibyly ceny základních potravin „normální„? Takové lidské, jako po celý rok. Ale to by se v našem státě asi stal zázrak. Tím, že před vánocemi zase zdraželo máslo, cukr, sýr a další potraviny – to je taková milá vánoční nadílka od vlády.
finanční úspory
Ano, protože jsou svátky, bude větší poptávka, tak to v tržním hospodářství přece chodí. Ale názory obyčejných lidí jsou takové, že na tom vydělají pouze velké řetězce, které už nevědí, jak velkou marži si přidat, protože drobný obchodník pro supermarkety není vůbec žádný konkurent. Nemyslíte, že to od velkých obchodních řetězců zavání lichvou? Je přece důležité, aby nadnárodní řetězce měli tučné zisky. A tak naše ekonomie jen zkvétá.

Naši zemědělci na tom budou stejně, ty určitě nezbohatnou, protože za výkup mléka dostávají minimum a ta naše vláda s tím nic nebude dělat – na co? Vždyť to nejde z jejich kapsy. A na otázku PROČ se vždy zdražuje před svátky, tak budou mít tisíc výmluv. Je to jednodušší, než by činila užitečná rozhodnutí během roku. Obyčejní lidé  a naši zemědělci si zas utáhnou opasky, tak alespoň neztloustnou – i takto můžeme bojovat proti obezitě. 

Teď vážně. Položme si nejdříve otázku, kdo za dlouhodobý neutěšený stav našeho zemědělství může? Naši politici mají na toto hned připravenou odpověď. Za to může hlavně embargo na vývoz potravin do Ruska. Proč? Protože jsme byly jednou ze zemí, která do Ruska vyvážela potraviny ve velkém.

Západní země mají na potraviny obrovské dotace, tak nám sem začali dovážet základní potraviny za ceny, které u nás činí pouze výrobní náklady. Těmto cenám se říká dumpingové – je to cena za zboží nebo služby, která nepokrývá náklady na výrobu – dokonce se může jednat o formu nekalé soutěže, která je postižitelná antimonopolním úřadem.
V naší zemi se zemědělci nedotují, – jak to bývá na západě zvykem, naši zemědělci jen přežívají.

Pak se naskýtá otázka – proč velké národní dotace dostávají výrobci potravin v Německu, Rakousku a v jiných zemích– proč ne čeští výrobci? Tento problém bude asi někde jinde – to není o rozdělování dotací z EU, tam nebudou velké rozdíly. V zahraničí totiž mají ještě národní dotace a z těchto dotací dotují všechno možné. Velmi slušně dotují i své zemědělce.

A u nás to nějak nefunguje. Ještě je potřeba připomenout, že náš stát se nedokáže přiblížit stejné životní úrovně jako je na západě. Je to pravděpodobně od začátku účelové. Západní trh prostě potřebuje u nás umístit své výrobky a na to nepotřebují naši výrobu ze zemědělství. Je to smutné, ale je to realita. A lidé to vědí.

Nechme těch nářků a upečme si i přes to výrazné zdražení másla, vajec a cukru, báječné vánoční cukroví. Možná, že ho nebudeme péct hodně, ale jen tak – přiměřeně. Ale vánoce jsou vánoce.
příprava těsta
Sladká tečka na závěr pro naši ekonomiku – recept na jemné máslové linecké pečivo od maminky:

*300g mouka hladká  * 80g cukr moučka * 200g máslo * 2ks vaječné čerstvé žloutky * 1ks vanilkový cuk  * 1/2 lžíce citronová kůra

Mouku prosejeme na vál, změklé máslo pokrájíme na kousky do mouky, přidámecitrónovou kůru a seškrábnutá zrníčka z jednoho vanilkového lusku. Pak do mouky uděláme důlek, do něj přidáme žloutky a vše promícháme nejdříve nožem nebo vidličkou. Pokud bude těsto velmi tuhé, přimícháme podle potřeby 1-2 lžíce vlahé vody a pomocí rukou vypracujeme vláčné těsto. Vytvoříme z těsta váleček, zabalíme ho do potravinové fólie a necháme těsto do druhého dne v chladničce odpočinout.

Druhý den těsto rozválíme na sílu přibližně 4-5mm, vykrojíme z něj formičkami různé tvary a upečeme. Pečeme při 170°C přibližně 10-13 minut do růžova. Vychladlé pečivo slepíme pikantním džemem, odložíme do krabice a o vánočních svátcích vám přejeme – dobrou chuť.

Bude vánoční cukroví 2016 chutnat po másle?
Ohodnoťte příspěvek