Každý muž by měl umět vařit

Ať už žijete sami nebo s partnerkou či partnerem, každý z nás by měl umět vařit. A nezáleží na tom, jestli to nejvyšší kulinářské umění bude maso s bramborem, hlavní je, aby muž uměl vařit zdravě, částečně chutně a tak, aby se sám z toho najedl. Samozřejmě, každá činnost, kterou člověk opakuje, se bude automaticky zlepšovat, takže sice začnete na tom bramboru, ale poté se propracujete až k bramborové kaši či knedlíkům. Důležité je jenom začít. Měli byste proto zvládat alespoň těchto několik základních věcí, které si nyní řekneme.

nudle, vajíčka a mouka na stole s válečkem, výroba nudlí


1)      Nakrájet všechno možné bez toho, abyste se řízli

Na kostičky, na plátky, na hranolky, na drobno i na hrubo, to je naprostý základ. Nikdo nechce mít kousky prstů ve svém salátu. Byť se jedná o naprostou samozřejmost, někteří neumí nakrájet ani cibulku na kostičky. Takže doporučujeme začít například u nějakého videa, které osvětlí základní techniku a je to.

 


2)      Dochucovat bez katastrofy.

Někdy stačí přidat jenom špetku soli, někdy je třeba přidat vícero koření. Neměli bychom se ani v jednom případě bát. Pokud neznáme míru, jedeme přísně podle receptu. Pak to chytíme do oka a bude to snazší. Nebo můžeme jít cestou pokus-omyl a jednoduše by očko. Se solí opatrně, na velká jídla (směsi, polévky, guláše a omáčky apod.) stačí maximálně malá lžička soli. Například maso je lepší osolit více, ale opět – malé lžičky.

restování zeleniny na pánvi wok


3)      Nepřipálit.

Nejvíce připálenin se stane tehdy, když se nedává pozor na sporák. Proto je důležité, zejména ze začátku, když se učíme vařit, abychom si zažili, jak dlouho trvá, než se začne cibulka připalovat. Častokrát se něco připálí proto, že o to nejevíme zájem, ne proto, že „neumíme vařit“.

 

Pokud byste se chtěli podívat na některé recepty či tipy a triky, určitě zavítejte na webovou stránku https://www.onlinechlap.cz/gastronomie/, kde se dozvíte spoustu užitečných informací a rad.