Mikrovlnná trouba

Rozměrově malý kuchyňský spotřebič, který používá většina z nás minimálně pro rychlý ohřev jídla, někdo má spotřebič lepší, např. s grilem, ale známe mikrovlnnou troubu všichni, jídlo je v něm ohřáté rychle a nebývá tak vysušené, jako např. z trouby. Kdy a kdo však objevil tenhle vynález a opravdu škodí našemu zdraví, jak tvrdí někteří odborníci?
Záření v mikrovlnné troubě, díky kterému se jídlo ohřívá, popsal jako první v roce 1924 český vědec Augustin Žáček – je generováno oscilací magnetronu – speciální elektronky.
otevřená mikrovlnka
Za druhé světové války tyto elektronky ve velkém produkovala americká společnost Raytheon, ve které inženýr Percy Spencer pracoval na způsobu efektivnější výroby součástek. Říká se, že do práce rád nosíval čokoládu, kterou si ponechával v kapse pláště i v laboratoři. Ta se k jeho překvapení během manipulace s magnetronem úplně roztavila. Začal tedy s ohříváním jídla experimentovat – v jeho laboratoři vznikl prý první popcorn vyrobený pomocí mikrovln.

Po skončení války svůj vynález představil veřejnosti, firma Raytheon jej nechala patentovat a v říjnu 1945 byla světu představena první mikrovlnná trouba Radarange. O dva roky později si americké hospodyňky mohly koupit první mikrovlnku, která ale vážila přes 300kg, vysokou téměř 2 metry a stála kolem 3 000 dolarů.

Na jejím vývoji, a hlavně zmenšení, se pracovalo nadále, a v roce 1967 vznikla první mikrovlnná trouba, která se vešla postavit na kuchyňskou linku.
V té době se ale začaly objevovat spekulace o vlivu mikrovln na zdraví, o kterých lidé ani dnes nemají přesně jasno.
domácí spotřebič
Vědci se však, i když lidé dodnes občas pochybují, shodují v tom, že mikrovlnné trouby zdraví neškodí – u mikrovlnné trouby jde o elektromagnetické záření o velmi krátké vlnové délce, jehož energie je tak malá, že nedokáže změnit molekuly. Mikrovlnka pouze ohřívá jídlo podobně jako plyn či elektřina, jen využívá jiný fyzikální princip, takže představa, že mikrovlnka vyzařuje vlny podobné rentgenu nebo dalším typům ionizujícího či radiačního záření, je nesmysl.

Stejně jako tvrzení, že toto záření pak z jídla sálá nebo v něm vyvolává nejrůznější patogenní změny, které ničí lidské zdraví, ovlivňují mozek nebo způsobují smrt.

Summary
Mikrovlnná trouba
Share