Vyrobte si mléčné výrobky sami


Výrobky z mléka nemají v posledních letech příliš dobrou pověst. Je to dáno nejen jejich snižující se kvalitou, ale také silnou propagandou některých skupin, které proti všemu, co je vyrobeno z mléka bojují. Je pravda, že mléko může způsobovat při zvýšené konzumaci zahlenění a nemocný člověk by ho neměl vypít příliš mnoho, ale pokud jste zdraví, nic se vám nemůže stát. Horší je to ale s výrobky, které můžete koupit v obchodě. Pokud nebydlíte poblíž německých nebo rakouských hranic, je váš výběr omezen pouze na české obchodní řetězce a zde není moc o co stát. Je tu však naštěstí i třetí možnost a tou je výroba mléčných produktů doma svépomoci https://www.librivox.cz/vyrobte-si-domaci-mlecne-vyrobky/.
velků dům s terasou


Domácí kefír


Možná se vám může zdát, že vyrobit si doma vlastní sýr nebo jogurt může být složité, ale tak těžké to přeci jen není. Začít byste ale měli u něčeho jednoduššího, například u kefíru. Ten je v našich zemích velice populární. Jedná se nejen o chutný, ale také zdraví prospěšný nápoj. Obsahuje celou řadu složek, které dokáží při pravidelném užívání vaše tělo proměnit k nepoznání, samozřejmě k lepšímu. Nejdůležitější jsou bakterie, které pozitivním způsobem působí na lidský zažívací systém. Budete-li pít domácí kefír s železnou pravidelností, budete mít trávení jako nikdy předtím.
velký dům u jezera


Recept


Postup přípravy domácího kefíru není vůbec složitý. Nejdříve si sežeňte základní surovinu, tedy nepasterizované mléko. Pokud ho nebudete moci sehnat, můžete použít i nepasterizovanou variantu. V takovém případě ale budete ještě potřebovat navíc acidofilní mléko či přírodní zakysnou smetanu, kterou s mlékem promícháte. Výsledný produkt pak nalijte do nádoby, nejlépe umělohmotné láhve a lehce uzavřete. Spíše uzávěr na hrdlo položte, rozhodně ho neutahujte. Lahev pak dejte do místnosti s pokojovou teplotou. A to na jeden den. Další den ji přesuňte do komory, kde by měly panovat teploty okolo 15°C. Tam ji nechte další den. Z komory pak už může kefír putovat do lednice. Je hotovo.


Vyrobte si mléčné výrobky sami
5 (100%)1